median.hu webaudit.hu netdiag.hu EnglishDeutschBelépés
  CímlapSzolgáltatásainkMódszertanDemoÁrajánlat, megrendelésReferenciáinkKapcsolat
Szolgáltatásaink


 
Kinek és miért hasznos a webDIAG szolgáltatás?

A webDIAG szolgáltatás többféle célcsoport érdeklődésére is számot tarthat:

 • Rendszergazdák, operátorok: a webDIAG riasztás funkciója nagyfokú biztonságot ad, hiszen a leállásokról, hálózati hibákról a legrövidebb időn belül értesül az illetékes szakember, a naplózás és a riportok pedig a hibaelhárításhoz adnak hasznos segítséget.
 • Minőségbiztosítási osztály: a webDIAG statisztikái alapján nyomon követhető, hogy mekkora a szerverek válaszideje (ebből lehet következtetni az esetleges alulméretezettségükre), látható, hogy mikor nem működött egy webszolgáltatás, ellenőrizhető, hogy mekkorák voltak az üzemkiesések heti, havi, éves viszonylatban. A tranzakciók monitorozásával nem csupán egy-egy oldal vagy egy szerver(csoport) működése ellenőrizhető, hanem egy komplett folyamat (pl. beléptetés sms-ellenőrzéssel, folyószámla lekérdezés, kilépés).
 • Marketing osztály: a webDIAG objektív és hiteles naplóadataira, riportjaira és statisztikáira lehet hivatkozni az ügyféltájékoztatókban, reklámkiadványokban, erősítve ezáltal a cég ügyfélközpontú imázsát, online irányú elkötelezettségét.
 • Biztonsági csoport: a webDIAG szolgáltatás igénybe vételével hatékonyan és gyorsan lehet detektálni a túlterheléses támadásokat, sőt riasztás kérhető akkor is, ha pl. egy oldal tartalma megváltozik.
 • Igazgatók, management: a webDIAG jelentések közvetlenül (a cég informatikusainak közreműködése nélkül) érkezhetnek meg a cégvezetők kezébe, így alkalmasak lehetnek a webes szolgáltatásokért felelős kollégák munkájának értékelésére is.

  

 
 

 

 

Egyszerű monitorozás

 

A webDIAG szolgáltatás az alábbi protokollokkal monitoroz web-, ftp-, mail-, adatbázis- és alkalmazásszerverek, internetes biztonsági és mérésadatgyűjtő rendszerek, webkamerák, és egyéb (a világhálóra csatlakozó, IP-címmel rendelkező) eszközöket:

 

 • ICMP ECHO (ping)
 • HTTP(S) HEAD (csak a fejlécet tölti le)
 • HTTP(S) GET
 • FTP (fejlesztés alatt)
 • SMTP (fejlesztés alatt)
 • TELNET (fejlesztés alatt)
 • TCP (tetszőleges port monitorozható így)

A monitorozás paraméterei állíthatóak (gyakoriság: 1-2-3-5-10 perc, timeout: 1-12 sec),

a monitorozás egyszerre párhuzamosan legalább két helyről történik.

 
 
Űrlapok szimulált kitöltése, stringfigyelés

 

Az egyszerű monitorozáson túl lehetőség van bonyolultabb műveletek elvégzésére is:  paramétereket adhatunk át a webszervernek  HTTP GET vagy POST metódussal, és a válaszul kapott oldalt kielemezhetjük. Az elemzés lehet egy egyszerű stringfigyelés, de lehet egy komplex  kiértékelés is elágazásokkal, logikai feltételekkel (ezeket a modulokat a webDIAG munkatársai készítik el, a megrendelővel egyeztetve).

 

 

Példák:

 • Az "error" string figyelésével azonnal jelezhetők az esetleg előforduló hibák a webmesternek.

 •  A szerveroldali script (php, asp) által az oldal html kódjába beszúrt megjegyzésre is riasztás kezdeményezhető.
  (pl.: <!-- Free space: 120 MB,  MEM alloc.: 2.8 GB -->)

 • Ellenőrizni lehet, hogy a tesztfelhasználó be tud-e lépni egy védett oldalra.

 • Bonyolult űrlapok kitöltése is szimulálható.

 • Egy web-felülettel rendelkező folyamatirányító rendszernél SMS-riasztás kérhető adott triggerérték elérésekor.

 

  

 
 

 

  

Tranzakciók szimulálása, SMS-fogadás

 

Az előzőleg ismertetett paraméterküldési, le- kérdezési és elemzési lehetőségekkel rendelkező monitorszenzorok láncba is fűzhetők, így több lépésből álló, bonyolult műveletsorokat (tranz- akciókat) is végezhetünk. Ezt egészíti ki az SMS-fogadási és kiértékelési lehetőség (elsősorban bankok számára), és a cookie-kezelés.

 

Az alkalmazási lehetőségeknek csak a fantáziája szabhat határt, az Ön elképzelései alapján munkatársaink speciális scripteket készítenek.

 

Példa: e-banki beléptetés SMS-ellenőrzéssel, majd a sikeres azonosítás uttán folyószámlalekérdezés, majd kilépés. A négylépésből álló műveletsor válaszidei és hibajelzései együttesen és külön-külön is feldolgozásra kerülnek (hiba esetén a rendszer egyedi hibakódokat használ).

 
 
Riportok, jelentések, statisztikák

 

A mért adatokat többféle, hatékonyan kiértékelhető formában (lista, átlagdiagram maximumértékekkel és hibajelzéssel, szórásdiagram, hisztogram stb.) jelenítjük meg, napi, heti és havi időintervallumokra bontva. A felhasználói felületen egyszerűen, egy naptár segítségével navigálhatunk a mért adatokból előzetesen legenerált diagramok között. A felhasználó kérésére a mért értékekből hetente vagy havonta pdf-formátumú jelentést is tudunk készíteni.

A mért adatokból különféle analitikus statisztikák is készülnek, kiszámoljuk a mért értékek minimumát, maximumát, átlagát, moduszát, mediánját, kvartiliseit, szórását, varianciáját.

 

 

 

 
 

 

 

Riasztások

 

A szerverek leállása, hibajelzése, vagy bizonyos feltételek bekövetkezése (pl. figyelt string egyezősége) esetén a webDIAG szerver riasztást ad le előre beállított e-mail címekre, ill. SMS formájában telefonszámokra. A riasztás funkció szabadon beállítható paraméterei az alábbiak:

 

 • folyamatos hiba esetén a riasztásig eltelt idő

 • riasztás után a "nyugalmi időszak" (amíg további riasztás nem megy ki, akkor sem, ha a hiba ismét bekövetkezik)

 • e-mail cím(ek) vagy SMS-szám(ok)

 • SMS esetén beállítható a hét minden napjára, hogy mettől meddig küldhető ki a riasztás (SLEEP mode)

Új lehetőségként riasztás kiadható lesz Skype chat üzenet formájában is. (fejlesztés alatt)

Ha a felhasználó igényli, a riasztások redundánsok is lehetnek (egyszerre több szerverről, több GSM-szolgáltató hálózatán keresztül küldünk ki SMS-t).

 

 Kijelentkezve       Legutóbb letöltve: 2024. 06. 24. 14:53:20       IP-cím: 44.220.44.148

Copyright (c) Medián webDIAG Kft. 2008   Minden jog fenntartva!